Wijsheid komt met de jaren.

Wat een onzin. Wat een verschrikkelijke onzin. Over het algemeen gesproken ben ik redelijk vredelievend, maar er moet me iets van het hart. Ik ben een aantal spreekwoorden en gezegden meer dan zat.  

Een van de koplopers is ‘wijsheid komt met de jaren’. De eerste grijze haar ben ik nog niet tegengekomen, maar ik zit inmiddels toch ruim boven een kwart van de gemiddelde levensduur en ik zie tot op heden nog geen toename in de wijsheden die ik verschaf. 

Wijsheid komt met de jaren. 

Wie zegt ook zoiets? Mensen die zichzelf oud en wijs achten? Met dat soort mensen moet je in eerste instantie al zo weinig mogelijk praten volgens mij. 

We beginnen vol nieuwsgierigheid aan het leven en vragen wel duizend keer waarom. Dat hadden we nooit moeten doen. Dat is het moment waarop het bergafwaarts gaat. Hoe meer vragen je stelt, hoe meer antwoorden je krijgt, hoe vaker je zal merken dat deze antwoorden helemaal niet kloppen, hoe vaker je teleurgesteld zal worden of nog veel meer in de war zal raken dan het moment waarop je nog geen enkel idee had. 

Wijsheid komt met de jaren. 

Waarheden worden ons voorgelogen. Normen en waarden die ons aangeleerd worden, daar blijkt niemand zich aan te kunnen houden (logisch ook, want waarom hadden we anders normen en waarden nodig gehad). Zo komt ieder mens er ook langzamerhand achter dat dieren veel leuker zijn dan mensen (kijk de film Tracks allemaal!), zij hebben geen voorgefabriceerde normen en waarden nodig om goed of in ieder geval oprecht te zijn. Ik heb nog nooit een tijger aardig tegen een zebra zien doen om vervolgens op slinkse wijze een hap uit zijn nek te nemen. Ik dwaal af. 

Vanaf het moment dat je wordt geboren, wordt wijsheid dag na dag uit je gezogen. Als een dik blond meisje met haar regenboogzuurstok op de kermis. Eerst wordt er nog vriendelijk gezogen, later wordt er op brute wijze op gekauwd. Tot je geen idee meer hebt wat je hier in vredesnaam bent komen doen. En dan ga je weer. 

Dan nog iets. Deze is eigenlijk nog erger, want deze is ook nog in het Engels: ‘What doesn’t kill you makes you stronger’. Zo onwaar. Het maakt je harder, het maakt je wantrouwiger, het maakt je ongevoeliger: niet sterker. Sterk word je als je dagelijks in de sportschool zit. 

Om nog maar niet te beginnen over ‘Een ezel stoot zich in het algemeen geen drie keer aan dezelfde steen’ en ‘Toen kwam de aap uit de mouw’. Vertel mij, alsjeblieft, welke link deze spreekwoorden met de realiteit hebben. Heeft iemand serieus zitten turven hoe vaak een ezel zich gemiddeld tegen een steen stoot?  

Wie bepaalt eigenlijk dat een zin een spreekwoord of gezegde wordt? Volgens mij heeft intellectueel Nederland zich er in ieder geval niet mee bemoeid en ik had mijn handen er ook maar al te graag van afgehouden. Het is hoog tijd dat we de bezem eens door deze lijst halen. Er zitten ook werkelijke bloedtoppers tussen, maar voor een aantal is het wat mij betreft hoog tijd om het toneel te verlaten. 

Zo, dat lucht op. 

Gepubliceerd door Nanne van der Leer

Anderhalve meter liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: