Fijne dag.

Mevrouw, heeft u uw identiteitsbewijs bij? Ja, natuurlijk. Ergens kan ik me niet voorstellen dat een meid jonger dan achttien een combinatie van kokosolie, gootsteenontstopper en een fles diep rode wijn op de band legt, maar ik ben mij er volkomen van bewust dat ik nog steeds zestien lijk dus vooruit, hier heb je hem. Mevrouw, heeft u ook een bonuskaart? Maar natuurlijk. Ik ben uiterst goed voorbereid aan de supermarktbalie verschenen vandaag, hier heb je hem. Dat die drie cent korting jouw baas de mogelijkheid geeft om mijn halve leven te registreren daar doe ik vandaag ook totaal niet moeilijk over. 

MAAR. 

Waar ik vandaag wel moeilijk over doe is iets dat me eigenlijk al jaren niet lekker zit. En vanmorgen was jij de druppel. Nadat ik je had voorzien van alle pasjes die ik maar in mijn bezit heb, voorzag jij mij van iets anders. Je wenste me een fijne dag toe. Nu ben ik normaal gesproken een absolute voorstander van het verspreiden van positiviteit, maar in de supermarkt trek ik deze zin zo ongelofelijk slecht. Deze fijne dag wordt mij namelijk dagelijks met de meest dode, ongeïnteresseerde, ongeïnspireerde, ongeloofwaardige (geloof me, ik kan zo nog even doorgaan) blik toegewenst. Ik voel me haast schuldig als de zin mij wordt toegeworpen en krijg er eerder een kut dag dan een fijne dag van. Ik vraag me dan ook ernstig af: is er daadwerkelijk ook maar iemand die na het horen van deze zin denkt ‘he fijn, nu kan ik de dag weer aan?’.

Echt. Deze lege zinnen drijven me tot waanzin. We zitten gevangen in een systeem, geautomatiseerd tot en met. De voorbereiding op een totaal geautomatiseerd systeem waar niet eens meer kassaheren of -dames aan te pas komen. Daar kan ik ook nog uren over praten, maar voor nu louter dit pleidooi. Lieve kassamedewerkers van Nederland, zullen we afspreken dat jullie ons geen fijne dag meer toewensen tot dat jullie het echt menen? Zullen we afspreken dat jullie ons niet meer toelachen als er niets te lachen valt? Dan lachen en wensen wij op onze beurt terug als wij dat ook echt menen. Volgens mij worden we daar allemaal een stuk gelukkiger van. Als jij eens een rot dag hebt, zeg het. Dan maak ik je weer blij. Scheld tegen me, dan scheld ik terug. Of we negeren elkaar, ook prima. Alles beter dan ‘fijne dag’ op repeat.  

Gepubliceerd door Nanne van der Leer

Anderhalve meter liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: